5.
5.


Med "Chopper'n" fra  Roses til Albir  på  nyåret  2012
Mot våre aners Ebro
Fram til side 6. kommer du ved å trykke her:
Fra Prades gikk ferden videre vestover på vei som ikke esisterte på Odnes nyinnkjøpte kart, men som
aldrende sjømenn med vann i knærne og bølger i skjegg og hår, og som har seilt på ræva i mange år, navigerte vi oss fram til et veiskilt som ga oss to muligheter; Cornudella eller Ulldemolins...
El Pinell de Brai led ille under den spanske borgerkrigen (1936-39)  under "Batalla de
Jeg   
og ingen av dem var å finne på kartet. Ei heller C-242 eller Prades hvor vi kom fra., men med våre solide Doc.Chop. diplomer var det selvsagt ikke annet enn å forvente at vi instinktivt valgte rett vei.... mot  Cornudella de Monsant! Slikt kalles "chopper instinkt"!  En meget bra vei med utmerket asfalt og herlige kurver i et kupert lanskap som er preget av vinmarker og oliven , med noen mandeltrær i full blomst her og der, samt små isolerte lands-
Jeg finner det opportunt her å legge fram bevis på at jeg også, i likhet med min venn, reiseleder og økonomisjef, Odne, stiller med en Doc.Chop. fra Chopper University !
Været som fulgte oss var bare herlig med sol fra blå himmel med berusende  angen fra mandel blomster og mengder av mark blomster som springer ut på denne tiden av året.
   kubismen.  Hmmm?
Porrera som består av 4-500 husholdninger som utgjør rundt regnet 1.500 porreanere... og det som holder liv i den lille utposten er druer, oliven og valnøtter. Ikke porr!
Her har jeg stoppet for å slå lens og vie nature litt oppmerksomhet. Det er  en eller annen plass på T-740. Som ses kan, har jeg parkert i motsatt kjørebane, hvor det går en bratt skråning nedover bak MC'n ved siden av mandel treet.  Eldre men søker gjerne slike strategiske plasser for lensing med sin gryende prostatitt. Det finnes sikkert en psykologisk forklaring på fenomenet. :-)
El Pinell de Brai er et konglomerat av rektangler, romber, triangler og kvadrater, og jeg leste en gang at Picasso og Braque oppholdt seg i en italiens landsby hvor de så ned på en slik landsby, som ga inspirasjon til deres utvikling av kubismen.
Som regel er det slik at det er minst en bar eller bodega ved landsbyens kirkeplass, og vi brummet oss fram og oppover mot kirken, gjennom kronglete smug Men borsett fra at vi skremte livskiten av et par gamle svartkledde senoras, og nesten avlivet en katt, måtte vi returnere til foten av den gamle byen for å skaffe leske til tørre struper. Den gamle kirkeplassen i El Pinell de Brai er tørrlagt!... hvilket kan tyde på at kirken er nedlagt. :-)
Det er mange og vakre partier langs Ebro, og i sin tid var faktisk våre aner, "vikingene", aktive på elven. som ble deres alternative handelsrute fra Biscaya til Middelhavet.
Vi gjorde
byer. En tre-fire km sør om Cornudella
forlot vi C-242 og valgte en smal
vei, TP-7402, som førte oss forbi en liten landsby som heter Porrera som lå der med siesta ved et tørrlagt elveleie da vi passerte. Super vei å kjøre, med  tilnærmet ingen trafikk.
Faktum er, at det er så lite trafikk på veiene her i baklandet, at du føler at  du har veien helt for deg selv...  og  det
kan fort føre til et mindre oppmerksomt kjøremønster. 
T-740 tok oss videre sørover til en liten plass som heter Falset, hvor vi kom inn på  N-420 (Carretera Còrdoba-Tarragona) som vi fulgte fram til Gandesa. Der tok vi C-43 sørover, som ville ta oss ned til Ebro. På C-43 så vi en liten by, Pinell, som kunne vært inspi rasjons kilde for   Picasso og  Braque da de utviklet
l'Ebre " som du kan lese om her, her og  her
Elven Ebro er forøvrig Spanias største elv, med henblikk på vannføring, og det har i årevis pågått en kamp om å lede vann fra Ebro og sørover til tørre regioner, men naturværnere har til nå maktet å forhindre det.
Lenge sto han i Amposta, ved Ebros bredde, og skuet opp og nedover elven etter sine aners skip, om enn det er mer enn tusen år siden vikingene utviklet sin handels rute til Middelhavet fra Biscaya på denne vannveien. Og, der! Hva er det som beveger seg der ute? Og sannelig dukker det opp en viking med åtte skjønne kvinnelige slave roere! -"Ved Odins skjegg!" skrek vi begge i kor. Vikinsskipet som fosset mot oss var ingen "Orme Lange", men likevel. :-)
Under vår  morgen vandring i Amposta langs Ebro, kunne vi observere hvordan himmelen ble skylagt av flytrafikken. Innen vi hadde startet vår ferd videre, hadde himmelen fått et slør av hva som ikke er tidligere tiders kondens striper som etter kort tid forsvant.  Dette er kjemikalier og ikke kondensert vann! Det er chemtails! Les litt om driten!
Hva fean er'e døm driver me'? Hmmm... vel, en ting er i alle fall tydelig merkbart. Effekten er den samme som når det kommer ei sky framfor sola en varm og fin sommerdag. Temperaturen synker!
Vannveier har opp gjennom tidene vært utsatt for mye dumping av avfall, men hvorvidt denne mopeden (og en til) som vi observerte et par meter ute i Ebro var søppel, eller resultat av en regulær fyllekjøring er diskutabelt. I Amposta bar Ebro imidlertid preg av å være mottager av mye søppel fra beboerne langs den bredd.
Vikingenes historie er, slik den blir presentert oss, skrevet av den katolske kirke, og presenterer dansker og skandinaver som intet annet enn et brutalt røverpakk. Faktum er imidlertid et helt annet, og jeg har skrevet en del om det på min side, Vikingene. Folket i nord var et  avanserte handelsfolk, og ser du litt på hva som skjedde i Europa under Charlemagne, er det ganske innlysende at hans herjingene ikke kun dreide seg om å skaffe paven økede inntekter gjennom tiende. Det dreiet seg om herredømme over handel, og den dansk/(norsk) innvasjon av Frankrike på midten av 800-tallet dreier seg ikke om  røvertokter, men etablering og sikring av handels stasjoner, og å sikre tilgang til Middelhavet.   Slaver var den gang en stor og viktig handelsvare, og Middelhavets store omslagsplass for slaver lå i utløpet av Ebro. (Slavehandel var forøvrig også en av Templar ordenens store inntektskilder, og senere for norske redere da kolonaliseringen av det amerikanske kontinent tok fatt.)
Det mest kjente navn fra oppsettingen av handelsruten fra Biscaya over Pamplona og ned Ebro, er Bjørn Jernside, som grunnla et nytt handelssenter innerst i Biscaya (ca. 845). Det fikk navnet "Bjørnhavn" og er dagens Bayonne. En meget bra side som forteller om denne, for de fleste ukjente del av våre aners virksomhet, finner du her ( Rull nedover på siden til "The Viking Invasions: Commercial War?" Det er både interessant og spennende lesing)
Amposta Puente passerte vi et par ganger i vår søken etter et egnet overnattingssted (Se fotnote!!!)
Tortosa på Ebros bredde var et handelssenter og Middelhavets store marked for slavehandel på vikingenes tid, Vi stoppet ikke her, men fortsatte lenger nedover elven,
Etter "El Pinell de Brai" kom vi inn på C-12, som følger Ebro sørover på vestsiden helt ned ti Amposta, som vi hadde satt som dagens mål. En fin tur på bred fin vei i en forfatning som trafikkanter i fattige, rike Norge bare kan drømme om. Amposta  lå praktisk talt ved Ebros utløp i Middelhavet for 1000 år siden , men sedimenter som elven vedvarende bringer med seg, og som har skapt det store delta ved utløpet, har "skjøvet" byen 10-15km tilbake.
til Amposta. Klikker du på bildet, så kommer du inn på en side med mye bilde materiell fra byen. Byens banner vitner om dens tilknytning til korsridderne, som jo bedrev den samme handel som vikingene i sin tid gjorde... ikke minst med med slaver selvsagt.
Vi var uten adresse til en overnatting som ikke sprengte vårt asketiske budsjett. Hmmm.... vel, la oss si det slik at vi prioriterer kulinariske opplevelser med raud vin  framfor obscøne overnattings kostnader.  (Jeg tror det er en riktig karakteristikk av oss begge?) Vi fant en plass... som jeg  ikke minnes navnet på... men som jeg vet hvor er. Hmmm?
Kan det være noen gamle gener som ligger her og lurker? -"Da de seilte ut, visste de ikke hvor hen... da de kom fram visste de ikke hvor de var... og da de kom hjem igjen kunne de ikke si hvor de hadde vært... men det hadde vært en rik tur på alle måter." Vel, sant eller ikke, så er det selve reisen som er opplevelse på en slik seilas på to hjul. Alle syns inntrykkene, angene fra naturen rundt deg, og det frihetsfølelsen det gir å ha to hjul under ræva. :-)
Etter vår morgen vandring langs Ebro, forlot vi Amposta på tom mage med kurs mot "Peniscola" som ligger ca. 45km sørover på AP-7 (Autopista del Mediterraneo). Ikke på grunn av at navnet består av penis og cola, men av den grunn at det er en by med historie, og en egnet plass til frokost. Filmen "El Cid" med Charlton Heston ble delvis filmet her, og slutt scenene går på stranda med borge i bakgrunn.
Mon tro om de kjenner til slavene som rodde den gang?
Våre jern parkert på "Carrer de Sant Isidre" i Amposta,  fotografert fra vår rom i "ukjent hotell". Med viten om mopeder i elven, kan det jo være kjekt med et siste bilde av jernet før lyset slukkes? Den røde knallerten til Odne fremst i bildet.
Vi fant oss et bord nede i fiskehavna, som jeg har besøkt noen ganger tidliger når vi har gjort Peniscola til vår siste stopp med bobilen på vår ferd til vinterens opphold i Albir. Dette ville være økonomisjefens siste skaffe utlegg, så vel viten om stedets inflaterte priser, ville jeg tilføre han et siste hakaslepp. :-) Nei, så ille er det ikke, men Peniscola er preget av turistpriser, og alle er vel kjent med turistpris fenomenet.
Borgen er en Tempelridder festning (ca. 1300), og var i sin tid fullstendig omgitt av havet, men har nå tørr landforbindelse i vest, til høyre i bildet ovenfor, hvor også fiskehavna befinner seg.
-
Viktig fotnote:                Vårt hotell i Amposta var HCC Montsia på Avda. de la Rapita På min henvendese har resepsjonen bekreftet at vi overnattet  der. Likeledes at vi betalte €34,- pro person for rummet... -"Takket være sjarmerende og vennlige framtreden av han som sto for betalingen, samt at dere tilsammen fyllte nesten hele resepsjonen, fikk dere maksimal gruppe rabatt!"- fortalte damen i respsjonen, da jeg ringte opp hotellet i min fortvilelse over ikke å vite hvor jeg hadde tilbragt natten.  Så vet vi hvor vi var, Odne...  men..... hmmmm.... "sjarmerende og vennlige framtreden"... :-)